Van kapel naar tempel en vice versa

11 december 2019
www.vlijmen4you.nl

Kunst van internationaal hoog niveau is nog tot en met 29 december te zien in twee markante Heusdense panden dankzij samenwerking tussen Galerie Lilja Zakirova en het bedrijf Target Point International bv.


Lilja is bijna 25 jaar woonachtig in de vesting en runt in de Engstraat al ruim 20 jaar de exquisiete Galerie Lilja Zakirova. Zij houdt zich bezig met kunst van een klein aantal, zorgvuldig uitgekozen Russische kunstenaars. Lilja gaat alleen voor kunst die haar zelf ten diepste raakt. Ze heeft een goede relatie opgebouwd met beeldend kunstenares Katerina Belkina, die met haar fotografische series op zoek gaat naar de identiteit van de mens. Haar meest recente serie is gebaseerd op de sprookjes van de Gebroeders Grimm.
 

Een andere goede relatie is die met Syfra en Angela van de Loo. Syfra studeerde kunsthistorie en liep enkele jaren geleden stage bij Lilja. “Kleinschalig” vertelt ze, “maar ik heb er veel geleerd, zoals hoe je kunstenaars en verzamelaars benadert, hoe je met veel geduld en vasthoudendheid een band opbouwt. Toen we het werk van Belkina zagen, werden mijn ouders en ik op slag verliefd. We zijn een beetje verslaafd geraakt aan haar werk.”


In het prachtig gerestaureerde Rijksmonument aan de Botermarkt geurt het naar eucalyptus, in de keuken zijn de dames druk doende met de kerstversiering, dennentakken met blauwe linten. Als je hier binnenkomt begrijp je meteen wat Lilja bedoelt als ze zegt dat haar kleine kunsttempel in Heusden nu een kapelletje is in vergelijking met deze unieke expositieruimte. De composities van sprookjesfiguren in mystieke, dromerige landschappen maar ook artefacten (door Belkina gemaakte voorwerpen) waaruit de tentoonstelling Dream Walkers bestaat, komen geheel tot hun recht in de sfeervolle ruimtes van het pand met de uitnodigende naam: Het Land van Belofte.


Angela vertelt enthousiast over hun bedrijf Target Point. We zijn al meer dan 30 jaar een ‘guide to change’ en doen aan aan coaching, training, onderzoek en consultancy. Wij zijn daar erg goed in, beweren zij en haar dochter zelfbewust. Met de drie V’s als leidraad (verwarring, verbinding, vernieuwing) bereiken zij goede resultaten. “Het geheim van ons vak is je dienstbaar op te stellen en tegelijkertijd met respect te durven zeggen wat anders, beter kan. Daarmee bevinden we ons steeds op het snijvlak van de harde kant en de individuele mens. We ontwikkelen samen de strategie die het bedrijf en zijn mensen verder brengt. Zo komen we heel dicht bij, brengen mensen in beweging en stimuleren hen om de opgedane kennis door te geven. Why settle for less?”


Dochter Syfra was op het idee gekomen om met Lilja een partnership aan te gaan. De bewondering die beiden hebben voor het werk van Katerina Belkina is diepgaand, raakt aan hun manier van werken en hun beider zoektocht naar de identiteit van de mens. In sprookjes en mythen, door alle volken en culturen over de hele wereld verteld, moet de hoofdpersoon door ‘het stof’ gaan om te leren, zich te vernieuwen en te groeien als mens. Zo moet ook de moderne mens om zich te kunnen ontwikkelen de confrontatie aangaan met wat hij niet goed doet, kritiek accepteren en bereid zijn te leren, verbindingen aan te gaan en zo zichzelf te transformeren.


Precies die overeenkomst hebben Lilja en Katerina, Angela en Syfra in elkaar herkend waardoor het tot een vruchtbare samenwerking is gekomen. De werken van Belkina hangen en staan nu niet alleen maar in de Galerie, maar zijn ook te bewonderen in de ‘tempel der schone kunsten’ aan de Botermarkt.


De Galerie in Engstraat 6 is geopend op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Het Land van Belofte, Botermarkt 19, is te bezoeken op afspraak via Lilja Zakirova.


Tekst: Annelies van der Sanden, Foto’s: Ad van Kessel


 
www.vlijmen4you.nl

Coronalusteloosheid

20 mei 2020
Van mijn goede voornemens voor 2020 dreigt het grootste deel in duigen te vallen. Meer >
 
www.vlijmen4you.nl

Het Streekarchief

20 mei 2020
Het Streekarchief, aflevering 53 – H.A.R.K. Meer >
 
www.vlijmen4you.nl
Bibliotheek Heusden gaat weer open De Bibliotheek Heusden is vanaf maandag 18 mei weer geopend. Op woensdag 6 mei kondigde premier… Meer >
 
www.vlijmen4you.nl
Stichting Wandelen Tegen Kanker geeft alternatieve invulling aan wandelen voor het goede doel Drunens Wandelfestival komt vanwege… Meer >
 
www.vlijmen4you.nl
Corona houdt ook economisch huis in de Langstraat  Ruim 2.200 ondernemers en zzp’ers in de Langstraat klopten tot op heden voor… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28-04-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-04-2020 Meer >
 
 
 
11-04-2020 Meer >
 
 
06-04-2020 Meer >
 
 
02-04-2020 Meer >
 
 
 
 
 
26-03-2020 Meer >
 
 
26-03-2020 Meer >
 
 
 
 
23-03-2020 Meer >
 
20-03-2020 Meer >
 
20-03-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01-03-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
02-02-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-10-2019 Meer >
 
 
 
 
 
Terug naar boven