Expositie ‘mandenmakerij en leerlooierij’

www.vlijmen4you.nl
Vlijmense mandenmakers gebruikten veel wilgenhout
A.s. zondag 2 februari  is de expositie ‘Mandenmakerij en leerlooierij’ van heemkundekring Onsenoort weer geopend. De expositie is in de kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk en is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis  en er is voldoende parkeergelegenheid. De nieuwe traplift van de kasteeltoren is voor bezoekers, die minder goed ter been zijn, een  welkome verbetering. 

Heemkundekring Onsenoort opent regelmatig haar deuren in Abdij Mariënkroon om bezoekers een brede kijk te geven op het ambacht van de mandenmaker. In de regio Vlijmen in de jaren vóór WO II beoefend door 800 tot 1.000 inwoners. In de topjaren konden wel 1,5 miljoen manden gevlochten worden. De expositie toont het hele proces vanaf de wilgentenen in de natuur tot aan de gevlochten eindproducten, die uiteraard ook rijkelijk aanwezig zijn. 

 

Voor het vlechten van de manden werden vele soorten teenhout gebruikt en de belangrijkste waren: Amerikaantjes (Salix Americana), Zwarte Driebast (Salix Amygdalyne), Duitse Dot (Salix Dasyclados), Kat (Salix Viminalis), Bitter (Salix Purpurea) en Vlaamse Rood Salix Fragilis). Zo zijn er een 200-tal wilgensoorten.

 

In de jaren ’80 is onder supervisie van Vlijmenaar Harry Verboord, toenmalig voorzitter van de Stichting Wilg en Mand, naast het Biesboschmuseum in Werkendam een wilgentuin aangelegd en in vele veldjes staan daar een 40-tal verschillende wilgensoorten. Die wilgentuin heet nu ‘De Pannenkoek’ en een bezoek is zeer de moeite waard. Het is een 8 ha groot gebied dat voornamelijk bestaat uit wilgen, vlier, riet en water. In het gebied is een wandeling van 2 km uitgezet met een prachtig uitzicht op het Biesboschlandschap. Er is ook een griendark, een vangpijp van een eendenkooi en een schrankkeet van riet, waarin vroeger de griendwerkers verbleven.


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven