Mandenmaken en leerlooien in Vlijmen

04 november 2019
www.vlijmen4you.nl
A.S. zondag 10 november is de expositie ‘Mandenmaken en Leerlooien in Vlijmen’ van heemkundekring Onsenoort weer geopend.

De expositie is in de kasteeltoren van Mariënkroon, Abdijlaan 6 in Nieuwkuijk en is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis  en er is voldoende parkeergelegenheid. De traplift van de kasteeltoren is voor bezoekers, die minder goed ter been zijn, een  welkome verbetering. 

Vroeg in de 20e eeuw ontstond in de regio Vlijmen de mandenmakerij. De export van manden, al of niet gevuld met groenten en fruit, naar Engeland zorgde voor een grote bloei, die in de dertiger jaren van de vorige eeuw een hoogtepunt bereikte met anderhalf miljoen manden per jaar. Er waren toen wel duizend mannen werkzaam in de mandenmakerij.  Na de oorlog werden er geen manden voor Engeland meer gemaakt, maar er waren ook steeds minder mandenmakers. De overgebleven mandenmakers gingen zich specialiseren in andere producten of gingen werken met andere materialen, als rotan en bamboe. 

Tot 1965 was er in Vlijmen de grote leerlooierij van Van Wagenberg – Festen aan de Wolput, ontstaan op het einde van de 19e eeuw met ambachtelijk looien met run, gedroogde en gemalen eiken schors, als looistof. In de loop der tijd kwamen er extracten, waardoor het looien veel sneller ging en ook de mechanisatie zijn intrede deed. Een omslag kwam er met de ontwikkeling van het chroomlooien waardoor het looiproces nog maar enkele dagen duurde. 


 

 
www.vlijmen4you.nl
Zwemplezier voor jong en oud tijdens LT Architecten Zwem4daagse in Vlijmen Meer >
 
www.vlijmen4you.nl

Intocht Sinterklaas Vlijmen

05 november 2019
Wat is er mooier dan op een donkere avond Vlijmen te verlichten met veel lampjes en gezelligheid. Meer >
 
www.vlijmen4you.nl
Voeding, water en lucht zijn van levensbelang voor elk levend wezen. Meer >
 
www.vlijmen4you.nl

SHANTY CAFE

16 oktober 2019
27-10-2019 SHANTY CAFE in Buurthuis de Korf
 
www.vlijmen4you.nl

Alzheimer Café Heusden

09 oktober 2019
Donderdag 24 oktober: Wat kan de huisarts betekenen? Meer >
 
 
 
 
Terug naar boven