Presentaties Profielwerkstukken d’Oultremontcollege

11 februari 2020
www.vlijmen4you.nl
Prachtige Presentaties Profielwerkstukken d’Oultremontcollege Drunen door dr. Bill Banning – docent levensbeschouwing-godsdienst d’Oultremontcollege
 
Donderdag 6 februari 2020 presenteerden alle eindexamenleerlingen havo-vwo van het d’Oultremontcollege hun profielwerkstuk. Alle leerlingen hadden aan dit grootste werkstuk van hun onderwijsloopbaan veel tijd en aandacht besteed. Deze inzet resulteerde in lijvige scripties, maar ook in twee zalen vol met kraampjes waarin hun onderzoek uitnodigend ten toon gespreid werd. De creativiteit van de leerlingen bleek ook uit de veelheid van onderwerpen. Hier een willekeurige greep: de relativiteitstheorie van Einstein, betere wetgeving voor sekswerkers, zelf bier brouwen, een kinderboek schrijven en uitgeven, afvalbestrijding, onderzoek naar oude mythen, twee nieuwe kaassoorten bedenken en maken, vergelijking van verschillende soorten onderwijs (openbaar en bijzonder),  stimuleren van jongeren bij het milieu, ingewikkelde mecano-machines en ook het opzetten van eigen ondernemingen. 

Bomvol
In de middag kwamen al veel voorexamenklassen-leerlingen kijken. Zo konden ze alvast proeven aan de ‘proeve’ die zij zelf het komende jaar mogen produceren. ’s Avonds was het zo druk met ouders, oud-leerlingen, docenten en af en toe ook grootouders dat het bomvol was in de grote gymzaal (havo) en in de aula (vwo). Navraag bij de presenterende leerlingen de volgende ochtend leverde deze uitspraken op. ‘Fijn dat we niet in één ruimte opgepropt waren, maar over twee mooie ruimtes de beschikking kregen’. 
• De opkomst was zo goed, heel fijn om zoveel geïnteresseerde mensen te zien en te horen. Het was zo druk dat we elkaar soms moeilijk konden verstaan. 
• Veel ouders gingen niet alleen bij hun eigen zoon of dochter kijken, maar ook bij heel veel andere leerlingen. Ze waren echt boven verwachting geïnteresseerd. Zelfs onbekende mensen spraken je aan en wensten je succes!
• Er waren hele uiteenlopende onderzoeken, ik heb unieke onderzoeken gezien. De meeste leerlingen waren heel creatief. 
• Super leuk en handig dat je via de telefoon kon stemmen voor de publieksprijs. 
• Het was ook heel gezellig en leuk om te doen.
• Er hing een lekkere sfeer. Zo hing bij het VWO een professionele sfeer en was het bij HAVO ook relaxed met zelfs zangoptredens erbij. 
• Het duurde wel lang, ik heb er pijnlijke benen aan overgehouden, maar het was zeker de moeite waard. 
• Het was vooral leuk om aan ouders te presenteren, gewoon TOP. Over en weer was er heel veel interesse. 

Schrijven van een profielwerkstuk
Wat het schrijven van een profielwerkstuk zelf betreft, gaven leerlingen het volgende aan. 
• Het kost extreem veel tijd, maar het is wel erg leuk. 
• Leuk dat je ZELF een eigen onderwerp mag kiezen en daar diep op in kunt gaan. Je kiest waar je eigen interesses liggen en wat je leuk vindt. 
• De samenwerking is lekker, vooral als dat zo goed gaat. En je kunt het op een eigen manier uitwerken. 
• Je wordt door je docent weinig gestuurd, je bent heel vrij en dat is heel fijn. Toch wordt er tussendoor wel goed naar gekeken. De verantwoordelijkheid wordt echt bij jezelf gelegd. Als je hulp nodig hebt, dan moet je daar zelf om vragen. Maar dan krijg je het ook! Zo wordt je zelfstandigheid bevorderd.
• Door zo’n groot onderzoek leer je ook beter zelf plannen. 
• Zoiets is heel boeiend voor ons, je neemt een wetenschappelijke houding aan. 
• Dit soort dingen interesseren me, daar wil ik later ook meer over weten in mijn vervolgstudie. 
• Voor dit werkstuk zijn we vier dagen naar de TU- Eindhoven geweest. Daar bleven we slapen in de gymzaal. We deden een combi van onderzoek en activiteiten zoals sporten, pubquiz en ja, ook de stad in. Super mooie ervaring die je goed voorbereidt op het studentenleven. 

Publieksprijzen havo en vwo
Via de smartphone konden alle bezoekers heel handig stemmen voor de publieksprijs bij havo en bij vwo. Deze app inclusief de uitslagverwerking was geprogrammeerd door een groepje 6 vwo-leerlingen voor het vak informatica. De gasten vonden het super leuk en handig dat je via de telefoon kon stemmen voor de publieksprijs. 

Eigen bedrijf ‘Flexbox’
 
De winnaars van de havo-publieksprijs waren Manal Bouziani, Ilse van Hulten en Annelot van der Staak. Zij hadden een eigen onderneming opgezet: ‘Flexbox’. Hiermee beginnen met de productie en verkoop van BPA-vrije, uit de plastic soep gerecyclede flexibele broodtrommels. Vervolgens breiden ze het assortiment uit met flexibele bekers en rietjes die ze gaan verkopen in de Benelux en daarna in heel Europa. Qua financieel plan hebben zij gewerkt met realistische cijfers en qua theorie zijn ze van de huidige wetten en regels. Bij de kraam waren het eigen bedrijfslogo en verschillende posters te zien die een goed beeld geven van hun onderneming.  

Milieuspel ‘BeleefBewust’
De winnaars van de vwo-publieksprijs waren Désirée van den Berg en Tim Laheij. Hun onderzoek ging over het stimuleren van milieubewustzijn bij jongeren. Vanaf juli 2019 zijn zij bezig geweest met een onderzoek naar de houding van jongeren richting het milieu en de invloed van de media daarop. Het bleek dat jongeren nog niet milieubewust genoeg zijn. De media, die van grote invloed bleken op het milieubewustzijn van de jongeren, belichten de milieuproblemen van een eenzijdige en negatieve kant. Ook zagen zij in de media weinig initiatieven terug die jongeren zouden kunnen nemen om zich in te zetten voor een beter milieu. Daarom bedachten zij een interactief milieuspel waardoor jongeren op een positieve en luchtige manier te maken krijgen met milieuproblemen. Bij elk probleem, zoals de plastic soep, staan er meerdere initiatieven die jongeren kunnen verzamelen door de bordjes van het spel te scannen. Op de profielwerkstukmarkt werd het milieuspel BeleefBewust met veel plezier gepresenteerd en getest. Het plan 
is om er lessenpakketten van te maken die scholen of parken kunnen overnemen. Geïnteresseerd? Mail gerust naar info@beleefbewust.nl 

Geslaagde middag en avond 
Ieder jaar is het voor alle deelnemende partijen weer spannend hoe het hele proces rond de profielwerkstukken zal verlopen. Gelukkig kunnen zowel de organisatoren Eric Gulikers (havo) en Cindy van de Wiel (vwo) als de betrokken begeleiders als de leerlingen terugzien op een meer dan geslaagd proces. Met alle ups en downs die hierbij komen kijken hebben de leerlingen uiteindelijk – vrij zelfstandig – prachtige onderzoeken geproduceerd en gepresenteerd. Daarmee hebben zijn aangetoond terecht in het eindexamenjaar te zitten: bijna klaar voor de sprong naar hogeschool of universiteit. 
(BB)

 
www.vlijmen4you.nl

De Drunense Deining

27 februari 2020
Muziek door Legs Boelen - Geruisloos in elkaar weerklinken  Meer >
 
www.vlijmen4you.nl
Klank- en kleurrijk Primjeire Concert mag traditie worden Uniek was de samenwerking niet. Immers ook tijdens het Bevrijdingsconcert… Meer >
 
www.vlijmen4you.nl
 Sleuteloverdracht in Maoskesdam Meer >
 
www.vlijmen4you.nl
In 6 stappen meer grip op je zoektocht naar werk Meer >
 
www.vlijmen4you.nl
Filosofie in het hier en nu op Honsoirde Menigeen heeft in het leven behoefte zich te verdiepen in filosofie. Vaak blijft het bij… Meer >
 
 
 
 
 
 
02-02-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-10-2019 Meer >
 
 
 
 
 
Terug naar boven